Boerenkaas: Liefdewerk
Trefwoorden:
boerenkaas | kaas | kaasplankje | Putten | ambacht
De boerin maakt haar dagelijkse gang naar de kaasmakerij, om met liefde de kazen te draaien. Nauwkeurig let zij op de rijping. Zorgvuldig bewaakt zij de smaak. Boerenkaas is kaas die nog echt op de boerderij wordt gemaakt. Kaas die wordt gemaakt op een traditionele, ambachtelijke manier. Er zijn vele belangrijke verschillen tussen fabriekskaas en boerenkaas. Bijvoorbeeld het productieproces en de grondstof. Maar het belangrijkste verschil is de pure, volle smaak. Liefdewerk, dat proef je.
Rauwe melk
De boerin gebruikt voor boerenkaas verse melk, rechtstreeks van de koeien. In tegenstelling tot fabriekskaas krijgt deze melk géén hittebehandeling, hij wordt niet gepasteuriseerd. In de kaasfabriek wordt de melk eerst gepasteuriseerd, dat wil zeggen vijftien seconden lang verhit tot een temperatuur van circa 65 °C. Daardoor wordt een aantal bacteriesoorten gedood. De in 'rauwe' melk nog aanwezige bacteriën geven de boerenkaas juist zijn karakteristieke, krachtige smaak. Door die krachtige smaak is boerenkaas ook bijzonder geschikt voor kaasfondue.
Voor de 'lijners' onder ons: De Veldmuis kan u ook heerlijke magere boerenkaas aanbieden!
Zwanger? Boerenkaas mag!
Toch mag boerenkaas wel gegeten worden door zwangere vrouwen, want de harde kaas bevat weinig vocht en dus kan de Listeriabacterie hierin niet overleven. Alleen buitenlandse zachte, rauwmelkse kazen kunnen de listeriabacterie bevatten, waar een ongeboren kind erg ziek van kan worden. Bij alle kazen uit onze shop staat overigens duidelijk aangegeven of de kaas geschikt is voor zwangere vrouwen. Laatst heb ik er nog over geschreven.
Puur natuur
Boerenkaas is een puur natuurproduct. Daarom smaakt hij nooit precies hetzelfde. Door zijn bereiding heeft dit product een erg streekgebonden smaak, want bij de ontwikkeling van zijn typische smaak spelen vooral de natuurlijke factoren zoals klimaat, hoedanigheid van de plaatselijke grondsoort, het daarop groeiende gras en de daarop geteelde gewassen voor de voedering van het vee een grote rol.
Ambachtelijk product
Boerenkaas is een ambachtelijk, authentiek product. Het wordt op een traditionele manier bereid. Dat gebeurt voor een groot deel nog met de hand. De boeren werken met toewijding en gevoel voor kaas, maar wél volgens de moderne hygiëneregels.
Beschermde soort
Boerenkaas is door de Europese Unie beschermd als ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’. Alleen Nederlandse kaas die volgens traditionele en gecontroleerde bereidingswijze op de boerderij bereid is, mag als boerenkaas worden verkocht.