Geitenkaas
Geitenkaas is populair
De laatste 15 jaar is geitenkaas sterk in populariteit toegenomen. En dat is heel begrijpelijk, want geitenkaas is enorm veelzijdig in gebruik. Iedereen kent wel de klassieke combinatie van een salade met geitenkaas en pijnboompitten. Of een broodje geitenkaas met honing. Er bestaan veel smaakvarianten van geitenkaas, zowel in de buitenlandse soorten als in de Hollandse geitenkaas. Daarnaast is geitenkaas goed verteerbaar.
Geitenkaas is gezond
Geitenkaas is licht verteerbaar. Dat komt omdat de vetzuurmoleculen in geitenmelk kleiner zijn dan die in koemelk. Ook de eiwitsamenstelling van geitenmelk is anders dan van koemelk. Hierdoor wordt geitenkaas door mensen met een spijsverteringsstoornis of koemelkallergie vaak wel goed verdragen. De kleur van geitenkaas is witter dan kaas gemaakt van koemelk. Dat komt omdat geiten alle caroteen (oranje kleurstof) uit het voer omzetten in vitamine A. Hierdoor bevat geitenkaas ook meer van deze vitamine dan andere kaas.
Veelzijdige geitenkaas
Geitenkaas is erg veelzijdig. Zowel wat betreft de gebruiksmogelijkheden als de vele soorten. U kunt geitenkaas op veel manieren inzetten. Natuurlijk op een broodje, in de salade, gegrild, geraspt, door een stamppot of ovenschotel. Maar ook als smaakvol onderdeel van een kaasplankje, of als begeleider van het aperitief is geitenkaas zeer geschikt.
Er bestaan heel veel soorten geitenkaas. Uit het buitenland maar ook van eigen bodem. Van zacht, crèmeachtig tot hard, van jong tot zeer oud. Met kruiden of zelfs voorzien van een aslaagje. Zo’n laagje zorgt ervoor dat de witschimmelculturen zich minder kunnen ontwikkelen en heeft invloed op de smaak. Iedere streek kent zijn eigen variaties en specialiteit. Deze kazen worden op de boerderij zelf gemaakt, vaak in een specifieke vorm, van rauwe melk. Tijdens de rijping kunnen zich soms schimmels op de kaas vormen, die eetbaar zijn en zorgen voor een eigen karakter en smaak.
de Mèkkerstee
De kaas van de Mèkkerstee bezit een speciale plek binnen ons kaas assortiment. Deze geitenkaas is namelijk biologisch van aard, vol van smaak en dus puur natuur! Op zorgboerderij de Mèkkerstee in Ouddorp (Zeeland) graast een geitenkudde van 300 vrouwtjesgeiten die dagelijks verse biologische geitenmelk geven. Deze melk is van hoogwaardige kwaliteit doordat de geiten de beste voeding en verzorging krijgen. De melk wordt op ambachtelijke wijze verwerkt tot kaas met een heerlijke pure geitenkaassmaak.
Tijdens dit bereidingsproces wordt geen zout toegevoegd of gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen zodat een romige kaas ontstaat met een heel pure geitenkaassmaak. Zo proeft u dus het beste van de natuur!
Geitenkaas is tevens lichter verteerbaar dan kaas gemaakt van koemelk en ook geschikt voor mensen met een koemelk allergie. Het biologische karakter van Mèkkerstee wordt ondersteund door het EKO-keurmerk.
Naast biologische geitenkazen heeft De Veldmuis natuurlijk ook andere geitenkaassoorten, inclusief de magere 30+ variant!