Oudelandse Boeren

Heerlijke fondue voor 4 personen.

Ingrediënten:
2 1/2 - 3 deciliter volle melk
600 gram Oudelandse Boeren Meshanger, grof geraspt
2-3 theelepels maïzena
3 eetlepels jonge jenever of kirsch
(zonder alcohol kan natuurlijk ook!)
zout, peper en nootmuskaat

Bereidingswijze:
Verwarm de melk en roer in gedeelten de kaas erdoor. Blijf roeren en laat de Boeren Meshanger op zacht vuur smelten (roer met een houten lepel in de vorm van een acht). Roer de maïzena los met de jenever en voeg dit aan het gesmolten kaasmengsel toe. Breng de fondue op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Houd de fondue warm op een rechaud.

Tip: Serveer bij de fondue: reepjes brood, krokante soepstengels, in de schil gekookte krielaardappelen, plakjes venkel, roosjes broccoli, groene asperges, partjes peer, plakjes rauwe ham.

 

Pasta voor 4 personen.

Ingrediënten:
300 g penne (pasta) 
zout en peper 
4 lente-uitjes, in dunne ringen 
30 g boerenroomboter 
1 kleine courgette, ongeschild, in reepjes 
3 el fijngesneden (blad)peterselie 
1 tl mosterd 
1 - 1 1/2 dl slagroom 
200 g geraspte Oudelandse Boeren

Bereidingswijze
Kook de pasta in ruim kokend water met zout volgens gebruiksaanwijzing beetgaar. Bak de lente-ui circa 1 min. in de boter. Voeg de courgette toe en bak deze 3 min. mee. Roer de peterselie en mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper. Meng de uitgelekte pasta met het courgettemengsel, de slagroom en 100 g Oudelandse Boeren. Schep dit mengsel in 4 eenpersoons gratinschaaltjes. Strooi er nog 100 g Oudelandse Boeren over en bak de gratins 15-20 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 225ºC tot de bovenkant goudgeel is.